Prirodna nega  Nema proizvoda u ovoj kategoriji

Pod kategorije

Gljive

Istočnim civilizacijama su lekovita svojstva gljiva poznata već oko 4000 godina, a pisani dokumenti o lekovitim dejstvima datiraju od pre 2000 godina. Sve vrste gljiva, koje danas nauka svrstava među lekovite, imaju izrazito anti-bakterijsko, antivirusno i anti-kancerogeno dejstvo. Širok spektar snažnih lekovitih svojstava potiče od sastava gljiva u koji ulazi veliki broj biološki aktivnih jedinjenja: polisaharidi (beta-glukan, lentinan, lanostan, ganoderan, lanofil, grifolan i dr), triterpeni, esencijalne aminokiseline, vitamini, alkaloidi. Osim toga bogate su mikro i makro elementima, vitaminima B, D, E i C, kao i mineralima poput selena, cinka, kalcijuma, fosfora, gvoždja, kalijuma, magnezijuma, germanijuma.


Gljive imaju značajnu ulogu u borbi protivu najčešćih oboljenja savremene civilizacije. Stresni uslovi, ubrzan način života, nepravilna ishrana i nedovoljno fizičke aktivnosti dovode do sve učestalije pojave kardiovaskularnih oboljenja, povišenih masnoća u krvi, dijabetesa, slabe cirkulacije, ateroskleroze. Za razliku od lekova, koji leče posledice, a ne uzroke bolesti, medicinske gljive deluju na održavanje biološke homeostaze i ponovno uspostavljanje balansa i prirodne odbrane organizma. Sem toga, lekovi imaju niz neželjnih dejstava, dok gljive i prirodni biološki aktivni preparati od gljiva ne daju neželjne efekte, neškodljivi su i potpuno bezbedni.

Gljive pre svega podstiču organizam da sam razvija odbranu. Posebno je važno dejstvo polisaharida pre svega beta -glukana koji su najsnažnije imunostimulatorne supstance poznate do danas. Oni јаčaju odbranu organizma povećavajući broj i aktivnost B i T limfocita, makrofaga, NK-ćelija („ubica“ virusa i malignih ćelija) i podstiču proizvodnju interferona i interleukina i na taj način obezbeđuju najefektniji imunološki odgovor. Pri tom polisaharidi gljiva nemaju štetno dejstvo na ljudski organizam, a stvorena antitela se veoma uspešno bore protiv patogenih bakterija Kada svoj imuni sistem dovedemo u stanje efikasnog funkcionisanja pružamo sebi šansu za zdrav život.
Medicinske gljive i prirodni biološki aktivni preparati od gljiva mogu pomoći u prevenciji i lečenju različitih vrsta karcinoma, HIV-a, virusnih infekcija (od prehlade do herpesa i hepatitisa), koronarnih i bolesti krvnih sudova, ateroskleroze i povišenih lipida, dijabetesa, obolenja jetre, žučnog sistema i pankreasa, obolenja želuca i dvanaestopalačnog creva, bronhitisa, alergija, reumatoloških obolenja, artritisa, migrene, obolenja kože, psihoneuroloških i autoimunih obolenja. Pored snažnog antivirusnog dejstva, poseduju i snažno antibakterijsko dejstvo, tako da se mogu koristiti i kao prirodni antibiotici. Preporučuje se njihovo uzimanje kao priprema za operaciju i tokom oporavka, isto tako i zdravim osobama, posebno sportistima i starijim osobama kao i onima koji su pod stalnim stresom,zatim osobama u čijoj porodici je više članova imalo neku malignu bolest i onima koji rade u uslovima industrijskog zagađenja.
Za maksimizaciju odgovora imunog sistema najbolje je koristiti više vrsta gljiva, jer kombinacija različitih polisaharida šalje imunološkom sistemu više stimulansa za budjenje prirodnog mehanizma odbrane organizma.udruđene su dobar bioregulator, jer aktiviraju sve odbrambene ćelije i njihove hemijske prenosnike.
Najpoznatije vrste lekovitih gljiva su Agaricus (Blazei Murrill), Maitake (Grifola frondosa), Reishi (Ganoderma lucidum) kao i Shiitake (lentinula edodes).